Sunday, November 2, 2008

Pesanan Indah...


Bismillaah..

Pesanan indah baginda Rasul..

"Peliharalah titah perintah Allah nescaya Dia akan memelihara engkau (sepanjang waktu), peliharalah larangan Allah nescaya engkau dapati Dia selalu di hadapanmu.Apabila kamu meminta, hendaklah kamu meminta kepada Allah dan apabila engkau memohon hendaklan memohon pertolongan Allah.Ketahuilah, seandainya umat manusia sepakat untuk memberi sesuatu manfaat untukmu,mereka tidak dapat memberinya melainkan mengikut apa yang telah Allah tetapkan untukmu dan sekiranya mereka sepakat untuk menimpakan engkau dengan sesuatu keburukan tidaklah mereka dapat melakukannya melainkan dengan sesuatu yang Allah Ta'ala telah tentukan ke atas dirimu, KERANA TELAH TERANGKAT PENA DAN TELAH KERING KERTAS (telah ditentukan semuanya)"

p/s:kalau dibaca arabnya lg syahdu.bahasanya indah lagi..=)

15 comments:

nawfal_timur said...

slm `alek...ya ukht...Suka sgt yea bhasa Arab...Tuntutlah...sbb otak akan bergerak dari kanan ke kiri..otak intelligent...Aku pun tgk tfsir je..huhu...xde rezeki lg nak blaja btul2 pny... (^-,^)

anamunawwarah said...

salam ya akh..
tp at least ko ad konfiden nk tegur ajoushi arab hehe..
yup aku suka bhs arab..
dan kalo ko jumpa hadis rasulullah ni dlm bhs arab mmg cantik bunyinya..kalo ak ad scanner da lme ak msukkan dlm blog ne..

nawfal_timur said...

ic....ko buat r kat kedai...then ko masuk kat pendrive..kan sng???ko blaja kat mn skrg ni??? kbrnian tu atas pglmn...Aku dulu x reti lgsung speaking english...lps keje starbucks baru blh improved....Tadi aku test speaking ng reading b.Arab...kelam kabut aku td x prepare pape pun, nasib ustz x mngamuk,huhu....Nway blh jwb,hehe..

wordofabsolution said...

aku suka syair parsi..menyentuh kalbu..huhu

shhh...veiled in secrecy.. said...

kak ana!
lamer tak dgr cite!

nawfal_timur said...

slm `alek...hehe...sykrn sbb ziarah...:-) teruskan menulis yea...:-))

wordofabsolution said...

ana..ble nak update blog ni..ko ngah exam ek

anamunawwarah said...

salaam semua..=)

hazi~
hee~~ thanks singgah..org bese2 je=)

yaa akh nawfal a.k.a nuar(??=p)~
hehe..psl ko rajen update maka aku rajin singgah..=)thanks sbb ziarah gak.ak ngah exam nt pas exam ak lwn post dgn ko..huhu
neway ak skang kat ums sabah.degree biotek.

amar sahabatku yg comel~~
hehe..amar anta kat aku syair si parsi2 satu..aku suka puisi2 ne.lg2 yg berunsur ketuhanan.huhu
ha,pas exam la ak update.ngah berperang ni.xsempat nk menaip sgt.

p/s:xlme lg nk fly balik.yeay!

wordofabsolution said...

huhu..syair bhsa parsi memg sangat sedap..aq cube cr kat youtube,nanti aq pos kat blog aq..try la dgr..gudluk exam ana..aku dh abes..keh2

wordofabsolution said...

Ana..aku dah msuk kan syair dlm bhasa parsi kat blog aq..KHAS untuk ko..checkout

p:s bahasa parsi sangat sdap coz die ada ala2 hindustan + arab..kite yg x tau maksud pun touchng dgrnye..hhuhu

Nawfal said...

hahaha....aku pun tgh exam gak....Tp ade ms je aku update....hehehe...ko pny template sm sgn cato r...hehehe...blh buat link kembar cam kat blog aku tuh....
kat UMS tu ade 2 org shbt aku...kalau ko g kat link ko tgk aliff/hadifulwan, dia shbt aku gak, dgree....
Aku ade smtg kat blog aku utk ko....:-)

afzan ; NA said...

salam...aku jalan2 tb2 terjumpa blog ko...nmpak cm sedap..leh mkn?jemput ke blog aku ye...

http://afzanur.blogspot.com/

P/s: eh..eh...dak yg suke cari pasal ngn aku pun ade gak ke?wah3...nawfal...gi balik....mak ko dh bising tu...dia kate ari ni giliran ko memasak :))

anamunawwarah said...

amar~
thanks..bile tenet kolej ak ok ak g dgr.thanks sgt2.huhu

nawfal~
usha da blog kwn ko tu.die bkn kat cni dgn aku.die kat labuan.lain kampus.thanks utk sumting tu.huhu

afzan~
sedap?nk mkn?huhu jgnla.hilang blog ak kang..yezza da ziarah yg lama.yg br pun nk ziarah gak.=) salam ukhwah..

p/s:ko ngan nawfal jgn perang kat blog aku lak.huhu

nawfal said...

Oowh......Nway tq for ur concern kat post hasan basri tuh...aku dah balas kat dlm post tuh....:-)


ko bl hbs exam???kata nak lawan blog aku????hahahaha.....

Nawfal said...

nama betul ko ap dia??cam mana aku nak buat??

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)