Sunday, October 19, 2008

Aku ke yang bersalah?


Bismillaah...


Aku tak tau macam mana nak luahkan apa yang aku rasa sekarang.Bersalah?Kesal?Entah.Salah aku atau salah dia.Maaf,aku pada awalnya tak anggap dia muslim waktu aku mula2 kenal dia.Pertama sebab cara dia berpakaian.Dia tak menutup aurat macam biasanya perempuan muslim amalkan.Keduanya tak menutup aurat dia tu bukan setakat tak pakai tudung tapi bajunya atau apa2 saja yang melekat di badannya betul2 macam apa2 yang melekat di badan seorang non muslim.Fesyennya,saiznya tak ada beza dengan non muslim.Dan bila dia berdiri bersama2 non muslim aku tak nampak apa bezanya mereka.Ketiganya cara dia bergaul dengan lelaki.Berpegang tangan,bermesra walaupun tidak nampak begitu keterlaluan, tetap haram dalam islam.Dan menurut kata kawannya,lelaki tu 'couple'nya.Seorang chinese jurusan medik (eh2 cam pernah dengar situasi ni.Heh).Maaf yang ni aku tak dapat nak pastikan.Tapi kalau dilihat dari body language masing2 mungkinla..ada kemungkinan mereka ber'couple'.Lagipun perkara macam ni biasa di sabah.Jadi tak dapat beza mana satu couple mana satu 'teman tapi mesra'.Jadi berdasarkan faktor2 di atas bila ada seorang kawan bagitau yang dia ini muslim aku jadi terpempan sekejap.Banyak kali aku tanya pada kawan ni.'Betul ke?'.'Serious ke?'.Takkanla..Saat tu jugak aku dihimpit rasa bersalah teramat.Allah,aku tak kenal saudara sendiri.Dan bila ada orang bagitau macam tu aku masih lagi tak percaya.Tak tau la kenapa.Menambah2 lagi rasa bersalah aku.Hinggakan terdetik dalam hati,ahh lebih baik dia non muslim daripada muslim tapi...
aaa susahnya hati aku ni nak terima..Aduii..Dia cantik,serious tapi sayang cantiknya di mata manusia tapi jelik dipandang Allah.Apa perasaannya kalau ada yang bertanya 'excuse me,awak ni muslim ke?'.Sebab aku membayangkan kalau aku lah yang ditanya soalan macam tu aku akan...aihh sakit!


Allah selamatkan dia,selamatkan aku...


tak nak rasa bersalah macam ni lagi..tolong..sakit.tak tau nak describe macam mana but it's really hurt bila kita tak dapat nak bezakan antara 'saudara sendiri' dan 'orang lain' dan akhirnya saudara sendiri menjadi orang asing.
Allah, islam makin kepudaran rupa..


p/s:aku yang baru mula nak kenal wajah sebenar dunia.

8 comments:

ainmusa said...

saba ye ana..kuatkan smgt.ain pon ade kwn mcm ni gak..tegur kang kate nyebok jage kaen org,tp x jage,siape lagi nk jage kite,mereka?Kite la kn?ana pnh bace x majalah blues?um,ain xigt..sumting like blues la..time skolah menengah dulu.ape yg ain tetarik nk bace dulu sbb ade 1 column ni bicarakan psl hijab tau.n pengarang ni sungguh lantang bersuara.dan yg bestnye ade buat column feedback tau.byk gile feedback..ade yg hina,ade yg sokong..yg sdeynye hina tu la..sakit hati bace.ade yg kate kubur masing2 la etc la..sian.sian pada mereka.bukan pengarang.sbb pengarang tu dpt pahala besr2..iman pon kuat..tp derang,dpt dosa lg.dosa xtutup aurat+dosa marah,kutok pengarang.
:(
sedey gak la.aih,da pnjg.huhu.
mcm pnh dnga gak chinese medic tu.huhu

anamunawwarah said...

salaam ain..
pnah baca.erm tp mmg dasat ayat yg die pki.cara die..ada yg bole terima ada yg tak..kn

take care ain.thanks slalu singgah=)

ainmusa said...

la xpe.ain mmg suke membace.da puas mambace buku,bce blog pule.huhu

..::qas[ryna]::.. said...

welcome to the real world!
mungkin patut rase sedih sikit. some of my good frens pun dah byk beralih angin.sedih byk jugakla.
tapi eloklah dikurangkan buruk sangka. takut2 mereka yg kita pandang jelik ni, sebelum mati dpt bertaubat.kita2 yg kita sangka baik ni, entah apa pengakhirannya. doa2lah semoga terus tetap sampai mati. ;)

anamunawwarah said...

emm mmg slalu pikir mcm tu.xnk buruk sangka.doa yg baik2 udaahh..itu yg ada sahabt nabi ckp (xingat abu bakar atau umar)
org yg byk beramal tp bila mati masuk neraka kontra dgn org yg byk buat dosa selama hidup tp bila mati masuk syurga.semua bergantung kpd amalan di saat2 akhir kite.semoga kite semua bakal mati dalam keampunan.amiin

wordofabsolution said...

salam ana.saje menyinggahkan diri..hehe

anamunawwarah said...

salam amar
ha singgah2..
buat cam blog aku..
huhu
any ideas or pndgn sila drop di sini k.nk dgr gak idea2 bernas debater upm.yg g u aku tp buat2 tak tau tu..huhu

the raihan said...

welcome to the real, harsh world, Ana.
:)

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)