Wednesday, January 14, 2015

Jariyah

Bismillaah...
”Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam surga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.“
 QS. Al-Imran (3), Ayat 185Menerima berita kematian seorang senior (beza dua tahun) sekolah dua hari lepas. Kematian yang puncanya masih lagi dalam siasatan (baca:autopsi). Khabarnya meninggal dalam tidur.


Aku tidak pernah mengenalinya secara dekat. Cuma tahu nama dan rupa. Terakhir bertemu tahun 2012 dalam konvensyen Twins of Faith. Mengecam rupa dari jauh. Ah, ada juga budak SEMESTI sangkut menjadi sukarelawan program sebegini. Alhamdulillah.


Apa yang aku nak kongsikan tentang dia bukan riwayat hidup semasa hayatnya tetapi kisah selepas kematiannya. Dia muslim yang baik inshaAllah. Setiap yang mengenalnya, senior atau junior cuma menyebut yang baik2 saja tentangnya. Kalau diziarah laman sosialnya di FB tidak ada satu perkara yang melalaikan pun yang terpapar. Semuanya peringatan demi peringatan. Satu yang aku kagumkan, kalau dia kongsikan satu2 video atau gambar berunsur nasihat, begitu nampak kesungguhannya untuk berkongsi-setiap satu video dan gambar 'reminder' disertakan dengan 'caption' yang panjang berupa seruan atau nasihat. MashaAllah.


Satu perkara yang buat aku tersentuh and made me humble adalah usaha kawan2nya memanjangkan peringatan2 ini kepada yang lain sebagai satu usaha menambah jariyahnya di sana. Subhanallah! Allah jugalah sebaik2 pemberi ilham dan menggerakkan hati.


How I wish my friends, my family would do the same after i died. 


May Allah gather him with the soliheen and grant him jannah. Ameen
notakaki: Teringat waktu berada di sisi Almarhum Iman Shafiq di saat2 akhirnya. Selamat berehat keduanya.

No comments:

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)