Thursday, October 17, 2013

Jadi Lembu Lebih Baik (sometimes)

Bismillaah...

Kamu tahu, Raya Haji kali ini adalah antara hari yang tidak terlupakan. Pertama kali menyaksikan dan terlibat secara langsung proses penyembelihan lembu korban. Daripada ditumbangkan lembu tersebut sampailah disupkan di dalam dua periuk besar. hihi

Alhamdulillah.

Waktu melihatkan lembu tu sedang siap2 disembelih, terdetik dalam hati bahawa takdir lembu itu lebih baik daripada aku waktu ini. Dia mati dalam keadaan menjadi lembu yang terpilih. Aku ini belum tentu mati sebagai manusia terpilih.

Seorang dari sepupu aku yang umur baru mumayyiz menyatakan kasihannya pada lembu tersebut. Balas mak saudara, sepupu belah baba,

"Jangan kesian. Kalau korang nampak la nikmat lembu tu terpilih jadi korban, korang agaknya doa mintak dapat jadi lembu"


Aha!


Dan aku teringat benar kisah Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Ismail. Mungkin satu sisi yang jelas untuk aku ambil ibrahnya tahun ini adalah soal ketaatan. Bagaimana Nabi Ibrahim tidak ragu2 apa lagi mempersoalkan 'pengarahan' Allah untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail. Walhal wahyunya cuma datang dari mimpi berkali2. Rasa berat sudah tentu ada, tetapi untuk membelakangkan perintah Allah atas alasan rasa berat atau terlalu cinta akan Nabi Ismail adalah tidak sekali2.


Kita mungkin tidak akan sampai 'diwahyukan' menumpahkan darah anak tercinta. Kalau ada yang mendakwa mendapat perintah sedemikian dari langit maka kita pantas mengatakan dia gila atau mengamalkan ajaran yang bukan2. Cuma yang ingin aku ketengahkan soal ketaatan kita pada wahyu yang telah laaaama termaktub dalam Al-quran.


Yang kita lihat, kita baca, kita belajar. Mana ketaatan kita pada seruanNya untuk solat apa lagi khusyuk? Mana ketaatan kita pada seruanNya untuk berinfaq baik waktu lapang mahu pun sempit, untuk bangun menggagahkan diri berdiri untuk solat malam. Mana ketaatan kita pada Dia dalam soal zakat, dalam soal menutup aurat, menjauhi riba dan sebagainya. Mana?


Walhal perintah2 itu bukannya datang dari mimpi2 lena kita. Perintah2 itu jelas tertulis dalam kitab yang kita percaya sebagai syarat rukun iman kita. Mana aplikasinya?


Mana?
Semoga Allah terus menuntun kita di jalan ini yang sudah tentu menuntut pengorbanan yang lebih besar lagi. Semoga tidak ada keraguan dalam ketaatan. InshaAllah.


No comments:

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)