Sunday, October 30, 2011

Random hujung minggu

Bismillaah...


Hari ni rasa sedikit segar. Akhirnya setelah sekian lama dapat juga curi2 masa keluar untuk bookhunting. Setelah lebih 3 bulan aku kira. Aku keluar seorang2. Sebab biasanya kalau keluar untuk misi bookhunting tak ada siapa yang sesuai untuk diajak bersama. Yang sesuai sibuk pula. Kalau aku tetap juga ajak yang tak sesuai maka aku akan ditinggalkan sendiri di kedai buku, sambil yang tak sesuai keluar window shopping kasut dan baju2 dan aksesori2. Maka aku fikirkan lebih baik pergi seorang. Senang. Baca bismillahi tawakkal tu 'alallah, baca ayat kursi, jalan.


Hasilnya,dapat 7 buah buku. Yang paling seronok dapat dua buku memoir dari Frank McCourt, dapat Beduk Diketuk, dapat Fiqh Awlawiyyat dan dapat buku Apa Ertinya Saya Menganut Islam. Yang terakhir ni dah baca tapi bukan kepunyaan sendiri. Merasa betapa penting buku ini aku beli juga untuk rujukan sendiri. Puas.


Aku perasan, dalam nak memilih2 buku tu aku akan ralit tengok kanak2 di kedai buku. Kebanyakan mereka yang aku jumpa petah2 belaka. Masing2 nampak cerdik dan aktif. Ambil buku tu, tunjuk buku ni. Ada juga yang diam je. Tapi sebab sedang baca buku di tangan. hehe. Nanti aku pun nak selalu2 lah bawa anak2 ke kedai2 buku, library. Tanam minat membaca awal2. Umat yang malas membaca umat yang binasa. Kata orang bijak pandai. Aku angguk2 membenarkan.


Oh ya, tadi nampak kawan yang lama tak jumpa dari jauh. Dalam sesak2 manusia di karnival buku KL Sentral. Berdebar. Pandang tempat lain. Mungkin dia mungkin tidak. Tak tergerak nak mesej, pastikan. Bukan. Memang tak nak mesej. Sebab kalau betul macam mana? Cepat2 lari. Rupa2nya masing2 pun perasan kehadiran masing2. Tapi masing2 pun tak daya nak mesej atau apa waktu tu. Biar lepas macam tu je. Walhal selama bertahun berkawan 2 3 pertemuan, semua secara kebetulan. Ralat. Sebab dia tetap kawan yang baik. Telefon tanya khabar mama. Turun KL masih tanya kalau mama masih di hospital. Nak datang ziarah mungkin. Tak ada rezeki. Masing2 mengiyakan.


Dan sekarang jadi rindu semua kawan2 lama. Yang jauh yang dekat. Hujan pun main peranan untuk perasaan melankolik ni. Mesej di inbox, canangkan rindu di status facebook. Semua main guna hujung jari. Tapi sampai jugalah ke hujung hati. Kawan2 saya yang baik dan cantik2, semoga sentiasa menjadi hamba Allah yang baik mana2 juga kamu semua berada. Saya ikhlas rindu ='(.


Tak apalah, sekarang buku2 sedang berselerak atas katil. Aku nak ambil satu dan baca. Err tapi mungkin kena tangguh dulu sebab ada jurnal yang belum habis dihadam. Esokkan Isnin.


Fuhh. Berpeluh.2 comments:

arcane said...

ana, sampaikan salam buat mama ya.

intansurianisafie said...

Missing too :))

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)