Tuesday, July 19, 2011

Kala ini, sepuluh-sepuluh jari terlampau kebas tak tahu kenapa

Bismillaah...


Diari kuning dan muka surat-muka surat kosongnya yang semakin menipis. Adakah isinya benar2 berisi? Kisah aku dewasa dari 2008 hingga sekarang hidup dalam diari ini. Busuk aku,jahat aku,hidup dalam diari ini. Aku tak pernah berhenti menulis diari sejak sekolah rendah lagi. Ironinya,diari2 lama,habis tahun,aku bakar. Pelik tak?huhu cuma diari kuning ni yang aku mahu simpan. Terlalu signifikan mungkin. Erm, bukan mungkin lagi, memang benar2 signifikan. Aku berkira-kira mahu beli diari baru. Ada satu aku berkenan corak polkadot emas. Cuma sayang,bukan latar oren. Aku berniat mahu warna oren kali ini.


Aku perasan,aku banyak menulis. Untuk catatan peribadi sahaja, aku ada tiga buku nota. Dan semuanya 'hardcover'. Menunjukkan betapa istimewa mungkin. Satu buku nota oren- untuk catatan fikiran spontan, satu lagi buku nota warna pelangi, berbulu2 hadiah dari Myra (2005), cenderahati Kota Singa, buat aku rekodkan quote2 pilihan. Penting buku nota ini sebab aku bukan seorang yang gemar 'highlight' atau garis ayat2 yang aku suka dari buku2 yang aku baca. Pernah buat dulu, tapi terasa sudah 'kotorkan' buku-buku tersebut. Sayang. Dan akhir sekali, diari kuning, sebagai penyimpan mohor-mohor besar 'diraja'. Oh ya, kalau boleh tambah, diari maya ini a.k.a blog.


Menulis blog ini pun, untuk entri yang ke berapa ratus sudah, sikit2 ada pengalaman manis. Jumpa kawan lama, yang sejak habis sekolah rendah sampai sekarang tak bersua muka pun, gigih mencari di facebook. Katanya, jumpa blog ini dulu baru cari aku. Kenal kawan baru, juga di facebook, yang bila aku 'approved friend request' bertanya,'Ni Ana berjalan dalam hujan ke?Alhamdulillaah, akhirnya betul jugak=)'. Dan tak kurang juga tiba2 mesra dengan senior2 sekolah yang dulu walhalnya cuma 'Assalamualaikum kak' sebagai komunikasi hari2. Walaupun mesranya cuma di alam maya sebab belum sempat bertemu muka, tetapi cukup baiklah berbanding dulu=). Ataupun yang tak pernah tegur waktu sekolah, tiba2 bagi hadiah. Belum lagi cerita tentang tulisan2 mereka yang menjadi inspirasi.


Alhamdulillaah=)


Setakat ini, kebaikan menulis yang aku dapat, peribadinya, aku semakin kuat memerhati sekeliling, semakin banyak berfikir tapi juga semakin kuat sensitifnya. Yang akhir ni tak tahula kenapa. Sebab mula jadi terlalu diam mungkin. Tapi serius sedang cuba sungguh2 nak jadi peramah macam baba- bagi salam, say good morning, dekat siapa2 je. Sembang dengan siapa2 je. Sebab aku perasan ilmu2 baru boleh dapat dengan cara ni. Pengalaman baru, perasaan baru pun=)


Doakan saja.
Supaya ana tak diam sangat dan tak berhenti menulis.
=)No comments:

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)