Wednesday, July 10, 2013

Bismillaah
Dari lensa kamera orang yang berjalan jauh, dia membekukan masa kanak2 dari seluruh pelusuk dunia. Sayu kadang2 matanya. Ada yang kau jumpa senyum di celahan runtuhan 'kota'. Ada yang kau jumpa ketawa riang dengan baju yang comot, tampal di sini sana. Ada yang kau lihat sedang kelu di sebelah barisan keluarganya yang terbujur kaku. Terbaru aku melihat kanak2 'ditangkap' ketika sedang beratur panjang menunggu giliran mengambil makanan dengan kakinya beralas plastik, buat pengganti kasut atau selipar. Allahu Allah.


Kuatnya mereka mengangkat ujian dengan tubuh yang kecil ibarat gagahnya semut yang menjunjung makanan dengan berat yang jauh berganda dari badan sendiri.


Anehnya, aku membayangkan begini, untuk anak2 tabah yang aku tak pernah tahu namanya apalagi cerita di balik tabirnya- bahawa suatu hari nanti, mungkin 20 30 tahun akan datang dalam keadaan umur tua renta, dalam keadaan memori ingat2 lupa, dah ada cucu lebih dari tiga (harapannya) aku jadi tahu cerita mereka. Bukan aku sahaja malah seluruh dunia.


Kerana waktu itu nama mereka menempa sejarah. Mereka bukan lagi yang tertindas malah pemuka dunia. Dan perjalanan hidup mereka dari kecil digali lalu menghubungkan kepada foto yang pernah lewat di hujung jari.


Moga2 benar terjadi :)
Salam Ramadhan. Semoga semua mereka sentiasa dalam perlindungan Allah.
 

No comments:

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)