Saturday, March 2, 2013

Infiniti

Bismillaah...


"Serabut dengan dakwah tanahair...

Ustaz dan tok2 guru aliran pondok menghentam wahabi dan salafi sambil memuji Ahbash, aliran Habaib (habib-habib) pula sibuk dengan Maulid akbarnya, manakala pengikut syiah ghairah dengan memperluaskan ajarannya sikit-sikit karbala dan me'nasibi'kan ahli sunnah. Manakala jemaah dakwah versi haraki dok berselisih siapa lebih 'ori' Ikhwan Musliminnya, kumpulan pendokong Sunnah pula join UMNO .

Dakwah non-Muslim slow, anak-anak muda ramai yang biadap dan kurang ajar nak mampus, ustaz popular tak membantu dakwah sebaliknya menebalkan taasub, bawa ajaran pelik-pelik, orang tua-tua bergaduh soal politik, kerajaan semakin zalim dan mencuri duit rakyat. Hiburan berleluasa, hari-hari cerita rogol dan bunuh, harga barang naik, bukan Islam makin bencikan Islam dan hilang hormat pada umat Islam.

Aduhai dakwah, apa yang mahu diseru? Segenap penjuru diserbu...Mengah jika berseorangan mujur ada ukhuwah yang dapat meneman.

Biarkan...biarkan aku mencari redha Allah bukan 'like' dan 'komen' sokongan. Aku akan terus dengan jalanku, mengajak kepada tauhid dan Tuhan yang satu walaupun jalannya panjang dan cabarannya berliku !"


-ustaz emran-


Cukup dengan baris2 ini sebagai justifikasi mengapa aku tidak mampu berfikir untuk bersenang2. Kalau orang lain mungkin boleh meletakkan umur2 tertentu untuk berehat, menuai hasil berpenat lelah bekerja bertahun2, membesarkan anak2 etc etc, tetapi subhanallah, dakwah dan tarbiyah ini seolah tidak mengizinkan aku untuk membayangkannya pun. Mengangankannya juga begitu jauh. Tidak ada kerehatan di dunia. Kerehatan bukan di sini tetapi di 'sana'.  


Moga saja Allah izinkan dihimpun tenaga raksasa, iman yang perkasa yang bekalnya tahan sampai ke penghujung. Yang dengannya, segala janji kepada Yang Maha Agung tetap terjunjung.


Doakan. 3 comments:

Anonymous said...

ameen. jom dakwah bersame same :)

-shazlin

Nor Amalina Binti Mohamed Johari said...

:')

perjalanan yang jauh + berat.

semoga kita semua thabat dalam membawa usaha ini. aminnn.

anamunawwarah said...

Salam,

moga sama2 terus maju dan bersabar.jalan masih panjang =)

Kisah aku

kawan satu payung=)

Siapa kena timpa hujan?=)